2012. július 8., vasárnap

CSUSZ, azaz Császáretszés Után Szülni!


Ki tud szülni?

Magától értetődő feltételezés, hogy 9 hónap várandósságot szülés – hüvelyi szülés – követ. Manapság azonban egy magyar kismamának 1:3 esélye van a műtéti szülésre - kórháztól függően 17-54% az esély.
Ha az anya előző gyermeke természetes módon született, a sztereotip gondolkodás azt feltételezi, “tud szülni, már bizonyította”. Azok a kismamák azonban, akiknek előző gyermeke(i) császármetszéssel jött(ek) a világra, hiába készülnek a világ legtermészetesebb dolgára, az élettani szülésre, mégis csak az önbizalomhiány és a félelmek, valamint a praktikus akadályok sűrű erdején keresztül érhetik el azt.

Ha a korábbi műtét indoka jelenleg is fennáll – mondjuk balesetben deformálódott medence -, a műtét most is szükséges. Ha azonban a császármetszés indoka olyasmi volt, ami csak adott várandósságban állt fenn – például a baba harántfekvése -, nincs akadálya annak, hogy ez a baba most természetes úton érkezzen. Hacsak nem tekintjük rendellenességnek az előzményt, a méhen végzett műtétet magát!
Félelmek császár után

A CSUSZ-szal, vagyis a császármetszés utáni szüléssel szemben leggyakrabban felhozott ellenérv a méhrepedés megemelkedett kockázata. A méh hege szüléskor fokozott igénybevételnek van kitéve, s előfordulhat, hogy részben vagy egészben szétnyílik. Ennek a valószínűsége egészen csekély (különböző kutatások néhány ezrelék-pár százalék közötti valószínűséget találtak), azonban következménye súlyos is lehet. Olykor a heg tünetmentesen, “némán”nyílik szét, s a szülés biztonságosan lezajlik. Máskor időben észlelik a tüneteket, és sürgősségi műtéttel biztonságban kiemelik a babát. Azonban az összes méhrepedés kb. 5%-a a baba halálával, vagy súlyos agysérülésével végződik, s az anya is ki van téve az elvérzés veszélyének.

A méhrepedésről rendkívül sok szó esik, gyakran eltúlzott riogatás formájában, még szakemberektől is. Arról már kevesebbet beszélnek, hogy méhrepedés nem csak olyanokkal fordulhat elő, akiknek a méhét korábban műtötték, vagy arról, hogy ennél gyakoribb, és legalább ilyen veszélyes egyéb problémák is előfordulhatnak szüléskor. Ilyen információktól a méhrepedés nem lesz “szimpatikusabb”, de kevésbé ölti magára a mítikus rém szerepét, és valódi információkon alapuló, felelős döntést hozhat minden család.

A császármetszés egy nagy hasi műtét, amely jelentős kockázatokat hordoz az anya és a baba számára.  Fertőzés, probléma az érzéstelenítéssel, sérülés, súlyos vérzés, amely ritkán akár méheltávolításhoz vagy még ritkábban halálhoz vezethet; az újszülött intenzív ellátásra szorulhat, továbbá később nehezített teherbe esés, méhlepény tapadási zavarai léphetnek fel. Minden egyes ismételt császármetszés egyre nagyobb kockázatokat hordoz a gyakori összenövések miatt. Ha ilyen árat, kockázatnövekedést nem ellensúlyoz valamilyen jelentős nyereség a mérleg másik serpenyőjében, az orvosi etika tiltja a beavatkozás elvégzését. Nil nocere - ne árts!

Itt tehát nem a veszélyes opció áll szemben a veszélytelennel, hanem két olyan alternatíva között kell az édesanyának választania, amelyek mindegyike hordoz bizonyos kockázatot, csak másfélét. Landon 2004-es kutatása például úgy találta, a CSUSZ kb. 0,5% eséllyel végződhet a baba halálával vagy súlyos sérülésével, míg az ismételt műtét 0,4% eséllyel az anya halálával. Az anyát választjuk, vagy a babát?!

A császármetszés és a gyermekágyi depresszió
Sok nő csalódott a korábbi császármetszés miatt, szélsőséges esetben akár csökkent értékűnek is érezheti magát, vagy kapcsolatát gyermekével, amiért bűntudat gyötörheti. Nem ritkán ilyen érzések torkollanak végül gyermekágyi depresszióba, vagy a vele gyakran összetévesztett szülési traumába (PTSD). A traumatizált nő retteg attól, hogy megismétlődnek a korábban vele vagy babájával történtek. Az előző szülés emlékével szembe kell nézni, szükség esetén szakember segítségével feldolgozni, hogy az itt-és-mostban felhőtlenül élhessük meg az új kisbaba érkezését.

Mi a gyakorlat?
Az orvosok munkáját meghatározó országos szülészeti irányelvek nyilvánosak: “Ha a terhes megelőző császármetszés után hüvelyi úton kíván szülni, támogatni kell elhatározásában.” A támogatás vonatkozik egynél több megelőző császármetszés utáni szülésre, ikerszülésre, és arra is, ha az előző gyermek világra jötte óta kevesebb, mint 18-24 hónap telt el, bár ilyenkor fokozottabb a hegszétválás esélye.
Ha a korábbi műtét hege nem vízszintesen, “bikinivonalban” van, a protokoll nem ajánlja a hüvelyi szülést. Az intézeten kívüli szülésről szóló kormányrendelet kizárja a császár utáni otthonszülést, noha léteznek ellentétes szakmai érvek is.

Ez az elmélet. A gyakorlatban sok helyen automatikus a császármetszés. Másutt azt hallja a kismama: “lehetséges... majd meglátjuk!”, s ahogy közeledik a szülés ideje, kiderül, valójában sok-sok feltételnek kellene megfelelnie ahhoz, hogy tényleg “engedjék” szülni. Nem egységes például a szakma abban, van-e értelme a hegvastagságot mérni, vagy ha túlhordás következik be, szabad-e megindítani a szülést – és ha igen, hogyan?

Kevés kórház és orvos mondható valóban támogatónak, ha CSUSZ-ról van szó, ezért a körültekintő választásnak kulcsfontosságú szerepe lehet abban, megvalósul-e a kismama álma. Nézzünk utána például választott kórházunk császárarányának! A CSUSZ 70-90%-ban sikeres lehet valóban támogató környezetben.


Kérj segítséget!

Amikor nem tipikus célt tűzünk magunk elé, könnyen elbátortalaníthat értetlen környezetünk. Ha nem ismerjük a lehetőségeinket, az első zsákutcánál azt hihetjük, nincsenek is. Úgy is érezhetjük, hogy teljesen felkészületlenek voltunk az első várandósságnál – most mindent bepótolunk.
Kutatásokból tudjuk, hogy a folyamatos érzelmi támogatás, amelyet egy dúla biztosít, növeli a természetes, komplikációmentes szülés esélyét. Vegyük fel eggyel a kapcsolatot!
A támogatás érkezhet más anyáktól is: önsegítő csoportban, például az ICAN - Nemzetközi Császármetszés Figyelő Hálózat - rendszeres havi találkozóin, levelezőlistán, vagy a téma facebook oldalán érdemes tájékozódnia az érintetteknek.

Schimcsig Nóra
dúla, szülésfelkészítő, ICAN Magyarország csoportvezető
ICANHungary@gmail.com, 06 20 346 5721

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése