2012. július 25., szerda

A független bába

Az úgy van, hogy ha nem kórházi bába a szülésznő, akkor független. Olyannyira, hogy egész egyszerűen még gazdasági vállalkozást sem kell létrehoznia. Egyszerűen tagja lesz a Német Bábaszövetségnek (ami feltételekhez kötött), megköti a felelősségbiztosítását, és befizeti az egészségbiztosításti és nyugdíjjárulékot, és onnantól független bába.

Csak hogy fogalmunk legyen arról, hány független bába van: itt található Friedrichshain-Kreuzberg városrész bábalistája. Persze választhatunk másik városrészt is, ezt azért választottam, mert ebben van a születésház is, amiben jelenleg vagyok.

A függőleges oszlopokban a bába által nyújtott szolgáltatások vannak jelölve:
Vorsorge - várandósgondozás
Wochenbettbetreuung - gyermekágyas ápolás
Haus-, Beleg-, Wassergeb. - otthonszülés, együttműködő kórházban szülés, vízbenszülés. Minden lehetőség a kezdőbetűjével jelezve.
Risikobetr. /Hilfe bei BEL (BEL=Beckenendlage) - Rizikóvárandósság gondozása /segítség faros baba esetén
Geburstvorbereitung - szülésfelkészítés
Rückbildungsgymnastik - újra formába hozó torna, azaz torna szülés után
Akkupunktur/Fußreflex/Homöopathie - akupunktúra/lábmasszázs/homeopátia. Minden lehetőség a kezdőbetűjével jelezve.
Alternativverfahren - alternatív eljárás
Sprachen - nyelvek: E - angol, R - orosz, S - spanyol, F - francia, stb. 


Hol dolgozik a független bába? 
Lehet, hogy egy születésházban. Lehet, hogy saját bábapraxisa van, vagy pár bába összefogott, és együtt nyújtják a szolgáltatásokat. Az is lehet, hogy leszerződött egy kórházzal, és maga nyújt elő- és utógondozást, és szülni egy bizonyos kórházba megy a szülő nővel.  


Mit dolgozik egy független bába? 
Ahogy a fent belinkelt oldalon látszik, sokrétű szolgáltatásokat nyújthat egy bába: lehet, hogy csak utógondozást nyújt - és az is, hogy azt a hivatalos kórházi szülésznői állás mellett. Vagy csak várandósgondozást és gyerekágyas ápolást. Vannak bábák, akik kizárólag csoportok (szülésfelkészítő, újra formába hozó torna) tartásából élnek.  És persze vannak azok, akik szülésnél is segédkeznek. 
Ha egy bába csoportokat tart csak, nem kell felelősségbiztosítást fizetnie. Ha elő- és utógondozást nyújt, akkor a felelősségbiztosítás összege alacsonyabb, majdnem a fele annak, amit akkor fizet, ha szülésnél is segédkezik. 


Miből tartja el magát egy független bába? 
Az általa nyújtott szolgáltatásokból. A biztosító fizet a várandósgondozásért (54 Euro), a várandós tanácsadásért (37 Euro), a szüléskísérésért - első bábaként (340 Euro) és másodbábaként (160 Eoro), esetleges éjszakai pótlékot is - a gyermekágyas ápolásért (24,5 Euro) és a csoportok tartásáért is (5,45/fő/60 perc). A bába az általa nyújtott szolgáltatásokkal elszámol a biztosító felé, aki kb. 3 hét múlva utalja az összeget. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése